Zoeken
  • MAX Magazine 15-2017

Koe-koek!


5 voor 12, koe-koek!

Het gaat slecht met onze koekoek.

Niet met mijn koekoeksklok, die redt het wel. Maar met de vogels.

Bill, David en nog vijf koekoeken dragen een piepklein zendertje, daardoor kan ik hun reis van Afrika naar West-Europa volgen via www.bto.org. Alleen maar leuk, of…?

Het is serieus onderzoek, noodzakelijk ook, omdat er wat moet gebeuren qua koekoek. Britse onderzoekers proberen via Bill, David en hun collega-vogels uit te vinden waarom het aantal koekoeken in West-Europa zo achteruit gaat. Daarna kunnen er maatregelen genomen worden. ‘Koe-koek, koe-koek!’ Binnenkort hoor je ze weer. Meestal zo rond Koningsdag. En dan weet je het: het zal zomer worden. Laten we hopen dat voor de koekoek nog veel mooie zomers zullen volgen.

Goed nieuws

Vara’s Vroege Vogels maakte begin april bekend dat een otter is gespot in het Naardermeer. Vorig jaar zwom er al eentje in de gracht, midden in de stad Groningen!

Ben ik te snel met mijn conclusie dat het goed gaat met de otter? In 1988 was dit mooie zoogdier nog officieel uitgestorven in ons land.

Op verkenning

Een joekel van een hommel schommelt door onze tuin. Het is een koningin, alleen koninginnen overleven de winter.

Hup, ze verdwijnt in een oude boomstronk, waarschijnlijk op zoek naar een plek voor een nest. Ze kruipt er weer uit en scharrelt verder.

Ik bekijk rustig haar grote lijf met gele, zwarte en bruine haartjes. Straks, als het ideale nest gevonden en ingericht is, kan dat niet meer.

Dan blijft ze ondergronds tussen ijverige werksters, mannetjes en jonge koninginnen. Het einde van de zomer zal ze niet halen.

Koningin voor enkele maanden.

1.300.000 keer per jaar krijgt iemand een tekenbeet, volgens www.tekenradar.nl. 150.000 beten lopen we op in stadsbossen en –parken. In eigen tuin: 100.000 beten. Per week krijgen 75 mensen via een teek de ziekte van Lyme. (Altijd binnen blijven is 100% ongezond…)


0 keer bekeken

Bent u voor print en/of digitaal op zoek naar een...

  • redactioneel begeleider,

  • columnist,

  • eindredacteur,

  • producer van content?

Neem contact met mij op, wie weet komen we tot samenwerking.
​Ik kan het werk als éénpitter uitvoeren, maar werk net zo graag samen

met mijn twee maten van BLR Media, zodat u het werk als één geheel

kunt uitbesteden. Wel zo gemakkelijk.

 

Kees Loogman, Haarlem

 

E keesloogman@gmail.com   0031 6 107 43 140           

©2019 Kees Loogman