Zoeken
  • MAX Magazine 18-2017

Wat zien ik?


Tureluren

Langs het pad tuur ik over het weiland. Een roofvogel vleugelwiekt laag over het gras. Ik knijp met mijn ogen. Tja, ogen van 62 jaar en een vogel die niet even stil gaat zitten.

Valk? Nee, deze is groter.

Kiekendief?

Buizerd?

Verderop slaat een energieke, jonge gast een paal in de grond. “Omgevallen?” vraag ik. “Nee, ik zet nieuwe wandelknooppuntpalen in de grond. Doe ik één dag in de week, verder werk ik als biologieleraar op school. Heeft u die grauwe kiekendief al gezien? Het mannetje is op zoek naar nestgelegenheid.”

Volgende keer neemt deze oude vent zijn verrekijker weer mee.

Aprildoorn - Meidoorn

April was dit jaar zo koud, dat de MEIdoorn echt pas in mei bloeit. En dat gebeurt zelden. Ja, vroeger. En daar dankt-ie zijn naam aan. Twee ‘willekeurige’ jaren: in 2014 bloeide de meidoorn volop rond 7 april, in 1940 rond 4 mei… Het zijn stoere struiken, in de duinen zie ik de mooiste: kromgetrokken door de eeuwige westenwind, maar altijd weer prachtig krachtig bloeiend. Geen wonder, want de meidoorn is rechtstreeks familie van de roos. Weet je waar je nu mooiste meidoornwandelingen maakt? In de duinen van Meijendel bij Wassenaar.

Wijngaardslak

Ik loop een paar centimeter om.

Op het pad kruipen twee wijngaardslakken die, als het even geregend heeft, super actief zijn. Juist nu, mei is voor hun dé maand om te paren. Kijk onder het wandelen af en toe even op het pad.

De joekels (5 cm!) zijn niet te missen.

18 gram weegt een volwassen koolmees. Gemiddeld… leggen ze 10 eieren per voorjaar, is de broedtijd 12 dagen, komen er 7 eieren uit, blijven de kuikens nog 20 dagen in het nest, krijgen ze 50 keer per dag eten van pa en ma, 87% van de koolmezen gaat dood voor ze één jaar zijn.

En soms vliegt er eentje zo maar bij mij thuis naar binnen!


0 keer bekeken

Bent u voor print en/of digitaal op zoek naar een...

  • redactioneel begeleider,

  • columnist,

  • eindredacteur,

  • producer van content?

Neem contact met mij op, wie weet komen we tot samenwerking.
​Ik kan het werk als éénpitter uitvoeren, maar werk net zo graag samen

met mijn twee maten van BLR Media, zodat u het werk als één geheel

kunt uitbesteden. Wel zo gemakkelijk.

 

Kees Loogman, Haarlem

 

E keesloogman@gmail.com   0031 6 107 43 140           

©2019 Kees Loogman