Zoeken
  • MAX Magazine 20-2017

Mijmeren in mei


Mijn moeder was jarig op 25 mei. Binnen zat de kamer vol visite. Buiten, naast ons kleine achterplaatsje, bloeide de paarse sering van de buren geurig en uitbundig. Mijn zoon is jarig op 18 mei. Nog steeds bloeit dan de Syringa vulgaris en ik ruik de verjaardag van mijn moeder. De rest van het jaar is het een onbeduidende struik, in de natuur groeit-ie net zo warrig als in de tuin. Misschien vind ik alleen het hartvormige blad het aanzien waard. Maar rond de 20ste mei is het mijn allermooiste heester.

Muggenvangers

Boe-ren-zwa-luw. Dat klinkt oudhollandsch, ik zie een schoolplaat met Ot en Sien op een hek. Zwaluwen vliegen af en aan om in de ouwe skuur een nest van klei te metselen. Na twee weken broeden piepen de jonkies brutaal om eten. Ze krijgen duizenden insecten in hun hongerige bekjes gepropt. Drie weken later fladderen ze uit. En ineens, in september, vliegen ‘onze’ boerenzwaluwen allemaal weg om te overwinteren in Afrika. Dat was vroeger zo, dat is nog steeds zo. Op een mooie zomeravond komt u ze tegen, laag scherend over weiland en water, om insecten, vooral véél muggen, te vangen.

Immigrant

“Ho!” Een Amerikaanse rivierkreeft steekt bij Kortenhoef ons zompige wandelpad over. Weg boerenland-nostalgie. Dit zijn nieuwkomers, immigranten uit de VS. Inmiddels, sinds een jaar of 30, scharrelen hier honderdduizenden van die zwart-rode beesten rond. Wedden dat u ze binnenkort tegenkomt? Ergens in de natte natuur of zelfs in een stadsgracht!

5603 kilometers Lange-Afstand-Wandelpaden lopen door ons land. Er zijn 16 LAW’s, www.wandelnet.nl Het meest nostalgische: Zuiderzeepad, 490 km lang. Hetbekendste: Pieterpad, 492 km. De gemiddelde LAW-er loopt 15 km per dag en verbruikt zo 720 kilocalorieën.


0 keer bekeken

Bent u voor print en/of digitaal op zoek naar een...

  • redactioneel begeleider,

  • columnist,

  • eindredacteur,

  • producer van content?

Neem contact met mij op, wie weet komen we tot samenwerking.
​Ik kan het werk als éénpitter uitvoeren, maar werk net zo graag samen

met mijn twee maten van BLR Media, zodat u het werk als één geheel

kunt uitbesteden. Wel zo gemakkelijk.

 

Kees Loogman, Haarlem

 

E keesloogman@gmail.com   0031 6 107 43 140           

©2019 Kees Loogman