Zoeken
  • MAX Magazine 22-2017

3 zonnige eilanden


20 minuten varen en je bent even weg van alles. Ik fiets nog een kwartiertje en kijk: daar is de Geul. In deze Texelse duinvallei vind je de grootste kolonie lepelaars van ons land. 600 nesten worden er jaarlijks geteld. Uit het water in en rond de Geul lepelen vaders en moeders garnalen en stekelbaarsjes op voor hun kleintjes. De lepelaars, oud en jong, vertrekken in het najaar weer naar West-Afrika. Enkele blijven ‘s winters wel eens hangen op Texel. Maar nu zijn die grote witte vogels met dat geinige kuifje er volop.

Pak de boot, doen.

Blauw is au

Onder de primitieve, Griekse stranddouche spoel ik het zout van mijn rug. Kraan uit, au! Ik stap op een blauwe zeedistel. Mooi, maar stekelig. Deze op Kreta zijn dezelfde als de onze langs de Noordzee. Op het stekelige blad voel je een blauwig waslaagje. Ook de bloemen zijn blauw. Ze trekken veel vlinders aan, in ons land vooral de kleine parelmoervlinder en de dagpauwoog. Ik doe nog even mijn zere voet onder de douche. Om daarna de rest van deze vakantiedag te luieren tussen blauwe zeedistels en de blauwe Egeïsche Zee.

Tropisch

In mijn wilde jaren was ik op het Caribische eiland Tobago. Vaak kregen we op ons terrasje visite van kolibri’s. Met snorrende vleugeltjes, stilstaand in de lucht, schoven hun lange snavels in de bloemen. Volgeslurpt met nectar vlogen ze weg, soms in de achteruit. Want dat kunnen ze, met 80 vleugelslagen per seconde!

100.000.000 haaien worden wereldwijd per jaar gevangen. De walvishaai, 18 m, is de grootste; de dwerghaai, 25 cm, de kleinste. De meeste soorten worden 25 jaar oud. 40% legt eieren, 60% baart levende jongen. In de Noordzee zwemmen 9 soorten.


0 keer bekeken

Bent u voor print en/of digitaal op zoek naar een...

  • redactioneel begeleider,

  • columnist,

  • eindredacteur,

  • producer van content?

Neem contact met mij op, wie weet komen we tot samenwerking.
​Ik kan het werk als éénpitter uitvoeren, maar werk net zo graag samen

met mijn twee maten van BLR Media, zodat u het werk als één geheel

kunt uitbesteden. Wel zo gemakkelijk.

 

Kees Loogman, Haarlem

 

E keesloogman@gmail.com   0031 6 107 43 140           

©2019 Kees Loogman