Zoeken
  • MAX Magazine 27-2017

Personal trainer


Met mijn zoon (32 alweer) zit ik op een zonnig terras. Allerlei gespreksonderwerpen komen langs. “Gisteren was ik met een klant aan het trainen en ineens zien we een enorme roofvogel. Visarend volgens mij.”

Hij laat de foto zien die hij snel maakte. We praten enthousiast verder over vogels, marters, eekhoorns. Als personal trainer komt hij ze tegen wanneer hij met zijn klanten sport in de vrije natuur.

Jaren geleden zou ik niet geloofd hebben, dat mijn toen puberende zoon ooit enige interesse zou krijgen in natuur.

Zou ik als zijn ‘personal trainer’ dan toch nog íets goed gedaan hebben?

Eerste hulp bij berenklauw

Begonnen als mooie tuinplant uit de verre Kaukasus, is de reuzenberenklauw nu overal in ons land verwilderd. Wie zich snijdt aan de grote bladeren kan een soort brandwonden krijgen.

Mijn EHBO-tip-van-de-maand-juli:

1. plantensap wegspoelen met koud water,

2. contact met uw ogen vermijden en

3. zorgen dat de wond een week geen zon krijgt.

Insect mét gewei

Ik schrok me rot, de eerste keer dat zo’n enorme ‘bromvlieg’ langs mijn hoofd snorde. Traag en lawaaierig, dat moest een vliegend hert zijn. Ik wandelde die dag over de Veluwe. Daar, en ook in Zuid-Limburg, het Rijk van Nijmegen en Twente komt het vliegend hert nog voor. De larven van deze grote insecten (bankpasformaat!) zijn moeilijke eters. Ze vreten uitsluitend dood hout, maar hun buikjes verteren het niet, daar hebben ze de hulp van de zogenaamde witrotschimmel voor nodig. Met zo’n speciaal menu is het niet gek dat het minder gaat met de sierlijke, glimmende vliegende herten. Vanwaar die naam? Zie foto.

2.000 soorten vlinders leven in ons land. 53 ervan zijn dagvlinders. Onze grootste dagvlinder, 10 cm, is de koninginnenpage. Het groot koolwitje legt 1.000 eitjes, er zijn ook soorten die bij 60 stoppen. De meeste vlinders leven zo’n 20 dagen, maar citroenvlinders worden 365 dagen oud.


0 keer bekeken

Bent u voor print en/of digitaal op zoek naar een...

  • redactioneel begeleider,

  • columnist,

  • eindredacteur,

  • producer van content?

Neem contact met mij op, wie weet komen we tot samenwerking.
​Ik kan het werk als éénpitter uitvoeren, maar werk net zo graag samen

met mijn twee maten van BLR Media, zodat u het werk als één geheel

kunt uitbesteden. Wel zo gemakkelijk.

 

Kees Loogman, Haarlem

 

E keesloogman@gmail.com   0031 6 107 43 140           

©2019 Kees Loogman