Zoeken
  • MAX Magazine 28-2017

Baardmannetjes op tv


Hans Dorrestijn ken ik als een enorme vogelliefhebber. ‘Jammer genoeg ben ik een beroerde vogelaar. Ik ben een sukkel in het veld,’ vindt hijzelf. Met vogelkenner Nico de Haan gaat hij vanaf 21 juli in een nieuwe serie Baardmannetjes weer op zoek naar zijn droomvogels. Eén van die vogels is het baardmannetje. Inderdaad, dat is echt een vogelsoort en oh toeval: zowel De Haan als Dorrestijn dragen een baard.

Daarom zou ik deze serie nooit ‘Snorremans’, ‘Zwartkop’ of ‘Kuifje’ noemen. Nico en Hans komen deze vogels wel tegen in hun jacht door Nederlandse natuurgebieden. De snor is een onopvallend bruin vogeltje dat zijn naam dankt aan zijn zang; een eentonig, kookwekker-achtig, snorrend geluid. De zwartkop is steeds vaker te zien in bossen, grote tuinen en parken. Het duidelijk zwarte petje is het handelsmerk van dit verder grijze vogeltje. Kuifje? Kuifmees en kuifeend hebben beide een opvallende kuif. De kuifmees lijkt veel op andere meesjes, maar is minder gericht op mensen en tuinen. De kuifeend vergeet je niet gauw als je één keer zijn knalgele ogen gezien hebt. Of, zoals de ware vogelaar zou zeggen: ‘Voor de kijker hebt gehad.’

Nico weet veel

Nico de Haan weet veel van vogels, hij ís vogels. Als wandelende encyclopedie bladert hij in het veld van het ene weetje naar het andere. Over ouderzorg bij meerkoetjes bijvoorbeeld: ‘Ze krijgen meestal zes jonkies. Pa adopteert er twee, moeder ook en de andere twee? Die verdrinken ze. Ze weten kennelijk dat ze er nooit zes groot kunnen brengen.’ Hans Dorrestijn reageert verontwaardigd: ‘Ik heb die meerkoeten nooit vertrouwd!

Wanneer ze een groep scholeksters spotten vertelt Nico: ‘Zie je die oranjerode snavels? Daaraan herken je de slimme en de domme vogels. Die met een spitse snavel zijn slim, ze weten hun snavel als een scherp mes te gebruiken en snijden er mosselschelpen mee open. De domme beginnen op zo’n schelp te hameren en maken zo hun snavel stomp.’

Wil je meer vogelweetjes? Ga naar Nico’s website www.vogelkijkcentrum.nl.

Hier nog ééntje dan: ‘Het winterkoninkje is de enige soort waarbij het mannetje meerdere nesten bouwt. Bij nest één zingt-ie ‘Ik hou van jou en blijf je trouw!’ Bij nest twee: ‘Ik ben vrijgezel, kom bij mij en snel!’ Enzovoorts. Zo werkt een mannetje in het voorjaar drie tot zes dames in de nesten.’ (Het instemmende gemompel op de achtergrond is van Hans.)

Klein gedichtje

Hans is gek op de kleine bonte specht.

Heel soms ziet hij of Nico deze kleine spechtensoort.

De vogel inspireerde hem tot...

Hoe kan een spechtje van 14 centimeter

Een spechtje niet groter dan een mus

Zo’n diep verlangen opwekken in een mens

Onvoorstelbaar

Ik ken een vrouw van 1 meter 85

Die dat nooit is gelukt

10.153 vogeltellers volgen voor Sovon Vogelonderzoek NL alle in het wild voorkomende vogelsoorten in Nederland. Dat zijn 433 soorten, wereldwijd bijna 10.000. De zeearend (spanwijdte 224 cm) is de grootste in ons land. In 2006 kroop in de Oostvaardersplassen het eerste Nederlandse zeearend-jong uit het ei. Het goudhaantje is ons kleinste vogeltje. 8,5 cm van snavel tot staartpunt, gewicht: 5 gram.


0 keer bekeken

Bent u voor print en/of digitaal op zoek naar een...

  • redactioneel begeleider,

  • columnist,

  • eindredacteur,

  • producer van content?

Neem contact met mij op, wie weet komen we tot samenwerking.
​Ik kan het werk als éénpitter uitvoeren, maar werk net zo graag samen

met mijn twee maten van BLR Media, zodat u het werk als één geheel

kunt uitbesteden. Wel zo gemakkelijk.

 

Kees Loogman, Haarlem

 

E keesloogman@gmail.com   0031 6 107 43 140           

©2019 Kees Loogman