Zoeken
  • MAX Magazine 32-2017

Ik vertrek?


“Kijk,” zegt mijn schoonzus, “ons ooievaarsnest. In de tuin!” Hoog op de paal doen rafelige jonkies vliegoefeningen. Pa en ma zijn bij de IJssel druk bezig kikkers voor ze te vangen. Deze maand komt het antwoord op de vraag: blijft de familie of gaan ze naar Afrika? (65% van de ooievaars overwintert hier.)

Op de foto oefen ik voor de rol van wethouder Hekking. Overigens is de paal waarop het nest staat behoorlijk verrot. Onder andere omdat spreeuwen er nestelen in een holletje in het hout. Dus komt voor zwager en schoonzus de vraag: 'Moeten we een nieuwe paal voor de ooievaars neerzetten, of wachten we tot de natuur zijn werk doet en de hele familie met nest en al naar beneden valt?' Ja, ja, dat is een dilemma. Vooral omdat er inmiddels zo veel ooievaars zijn (we hebben ze flink vertroeteld), dat je je kunt afvragen of ze nog wel aan nestgelegenheid geholpen moeten worden.

Essentaksterfte

En hoe is het met de es? Gaat die ook vertrekken? 90% van alle essen in ons land gaat waarschijnlijk dood aan essentaksterfte. Vals essenvlieskelkje is de schuldige schimmel. Er staat 130 km² aan essen in Nederland. 8% van alle bomen langs wegen zijn essen. De oudste es staat in Dwarsgracht, uit 1820. De dikste in Oostvoorne, omtrek 500 cm.

Mooie getallen, maar als negen van de tien essen verdwenen is, dan zal die dikke in Oostvoorne of die oude in Dwarsgracht ook wel het loodje leggen. Hoe herken je een es? In de winter zwarte knoppen, in de zomer helder groen, 'samengesteld' blad en groene vruchten met lange vleugeltjes.

Blunderberen

Laatst kwam ik langs de Zuid-Hollandse buitenplaats Beresteijn. Er leven nu vooral spechten, halsbandparkieten, kikkers en vleermuizen tussen de historische gebouwen en oude eiken. Voor mensen als ik is het Verboden Toegang, art. 461. Hek op slot, twee beren houden de wacht.

Twee beren? In 1833 liet jonkheer Hugo van Beresteijn zijn buitenplaats inrichten. Een ambachtsman zorgde later voor een ‘toepasselijke’ versiering van het toegangshek. Hij vergat studie te maken van het aloude wapen van de nobele Beresteijntjes.

Dan had hij gezien dat er één mannetjeszwijn op dat wapen staat. Een 'beer' dus.


0 keer bekeken

Bent u voor print en/of digitaal op zoek naar een...

  • redactioneel begeleider,

  • columnist,

  • eindredacteur,

  • producer van content?

Neem contact met mij op, wie weet komen we tot samenwerking.
​Ik kan het werk als éénpitter uitvoeren, maar werk net zo graag samen

met mijn twee maten van BLR Media, zodat u het werk als één geheel

kunt uitbesteden. Wel zo gemakkelijk.

 

Kees Loogman, Haarlem

 

E keesloogman@gmail.com   0031 6 107 43 140           

©2019 Kees Loogman