Zoeken
  • keesloogman

Code rood voor alles wat kruipt en vliegt


Het gaat toch niet gebeuren dat dit soort lollige meesjes niet meer per abuis mijn huis binnenvliegen? Om de dood(!)eenvoudige reden dat hun ouders ze niet meer groot kunnen brengen omdat ze te weinig insecten kunnen voeren?

Bijen zoemen normaal gesproken in april, mei in de fruitbomen, dat leverde tot nu toe altijd appelen, peren en pruimen. Hoe lang nog?

Uit onderzoek is gebleken dat het bitter slecht gaat met insecten. En als gevolg daarvan óók met onze gevleugelde vriendjes. Deskundigen wijzen bestraffend naar de landbouw. Te intensief, te veel gif et cetera. Maar volgens mij moeten we ook naar onszelf kijken. Ik ga voor biologisch. Lekker toch?

Winterslaap

Sinds eind oktober zijn de vleermuizen weg uit onze tuin. Ze zijn in winterslaap en god mag weten waar. Misschien slapen ze inderdaad wel in een kerk. Hoog en droog hangen ze aan hun poten, maanden lang. Hun lichaamstemperatuur zakt tot een graad of vijf. Soms ontwaken ze om wat te drinken, zelden om te eten. In maart komen ze terug. Dan zie ik ze hier weer door de donkere lucht fladderen. Op jacht naar motjes, kevers en muggen. In één nacht vangt een vleermuis zo’n 3000 insecten. Daar zijn ze weer: insecten! Onmisbare basis van heel veel leven.


0 keer bekeken

Bent u voor print en/of digitaal op zoek naar een...

  • redactioneel begeleider,

  • columnist,

  • eindredacteur,

  • producer van content?

Neem contact met mij op, wie weet komen we tot samenwerking.
​Ik kan het werk als éénpitter uitvoeren, maar werk net zo graag samen

met mijn twee maten van BLR Media, zodat u het werk als één geheel

kunt uitbesteden. Wel zo gemakkelijk.

 

Kees Loogman, Haarlem

 

E keesloogman@gmail.com   0031 6 107 43 140           

©2019 Kees Loogman