Zoeken
  • keesloogman

Kijken is weten


In het bos tuur ik omhoog. “Waar staat u naar te kijken?” vraagt een vrouw die haar man uitlaat. Dat weet ik niet precies; het kan een grote bonte specht, een middelste bonte specht of een kleine bonte specht zijn.

Ze wijst. “Kijk, daar zit-ie!” De vogel timmert er flink op los. “Krijgen ze geen koppijn?” Ik vertel dat spechten vlak voor elke tik bepaalde spieren samentrekken, zo de klap opvangen en voorbij hun hersentjes leiden. “Hoe weet je dat?”

Tja, ergens gelezen.

Maar of het nou een grote, middelste of kleine specht is daar in de boom? Ze zitten niet met z’n drieën naast elkaar, dus daar kom ik niet achter. Is ook eigenlijk onbelangrijk. Alle spechten zijn mooi. “Weet u dat er ook groene en zwarte spechten zijn?”

Oh... de twee zijn doorgelopen.

Sleepwet

Ze zijn er weer: de kleine cameraatjes in en bij vogelnesten. Met z’n alles kunnen we weer naar parende vogels, broedende ouders en schattige kuikentjes kijken. De website www.beleefdelente.nl wordt elk jaar populairder. “Die kerkuilen vind ik de leukste,” hoorde ik vanmorgen in de sportschool. Op de crosstrainer hadden twee vrouwen het over Beleef De Lente. “En heb je gisteren die ooievaars gezien? Die hebben ook de hele dag niks te doen.”

Wat zouden de vogels er - qua privacy - zelf van vinden?

‘We installeren de camera’s voordat het broedseizoen begint. Zo kan de vogel wennen aan de camera,’ lees ik op de website. Ik heb de neiging om in dit geval die aardige en deskundige mensen van Vogelbescherming, zeg 'Vogel-AIVD', te geloven.

Maar toch... hoe zou ik het vinden als er altijd een draaiende camera in mijn slaapkamer en boven mijn voordeur hangt?


0 keer bekeken

Bent u voor print en/of digitaal op zoek naar een...

  • redactioneel begeleider,

  • columnist,

  • eindredacteur,

  • producer van content?

Neem contact met mij op, wie weet komen we tot samenwerking.
​Ik kan het werk als éénpitter uitvoeren, maar werk net zo graag samen

met mijn twee maten van BLR Media, zodat u het werk als één geheel

kunt uitbesteden. Wel zo gemakkelijk.

 

Kees Loogman, Haarlem

 

E keesloogman@gmail.com   0031 6 107 43 140           

©2019 Kees Loogman